HTML

Vadaspark

Blogom célja a Budakeszi Vadaspark lakóinak életén keresztül megismertetni minden kedves olvasóval a hazai vadvilágot.

Lássuk a medvét!

2010.02.20. 09:24 vadaspark

 

Február elején két medve, Vackor és Móric érkezett a Budakeszi Vadasparkba. Az új kifutót február 17.-én ünnepélyes keretek között adta át a közönségnek a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Vadaspark vezetősége. A medvéket és a későbbiekben ugyanide érkező öttagú farkas falkát bemutató terület várhatóan a 30 éves intézmény új vonzereje lesz.
 
Lássuk a medvét! A felszólítás nem csak azért aktuális, mert a néphagyomány szerint február 2-a az a nap, amikor a barlangjából előjövő medve, ha saját árnyékát meglátva visszabújik, akkor még 40 napig tart a hideg. Sokkal inkább azért, mivel ehhez az időszakhoz igazítva mutatjuk be legújabb látványosságunkat: a medvekifutót.
 
 
„Az idén immár 31. évébe lépő Vadaspark fő célkitűzése, hogy az Európában honos állatfajokat természetes közegükben mutassa be az érdeklődők számára. 35 állatfaj mintegy 150 egyede között mostantól testközelből megfigyelhető a barnamedve is. Ez az előrelépés is jól példázza a Budakeszi Vadaspark elmúlt évben kezdődött folyamatos, tudatos fejlesztését” – mondta Zambó Péter, a Vadasparkot üzemeltető Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az új medvekifutó ünnepélyes átadásán.
 
A medvekifutó építése a tavalyi év végén kezdődött el. Egyrészt szükség volt egy olyan terület kialakítására, mely az állatok számára kényelmes és otthonos megoldást jelent, másrészt gondoskodni kellett a látogatók és az állatok biztonságáról is. Ez utóbbit szolgálja többek között a 3 méter magas, ún. kiugrás gátlóval felszerelt kerítés, és az annak belső oldalán elhelyezett villanypásztor. Nem meglepő ez az aprólékos biztonsági rendszer, ha figyelembe vesszük, hogy Vackor a 2 éves, fiatal nőstény mackó testsúlya 140 kg, míg Móric, az 5 éves hím medve 310 kg-ot nyom. A medvék nagy testsúlyához pedig hasonlóan nagy testi erő társul. A barnamedve egyébként európai viszonylatban bátran nevezhető az állatok királyának, hiszen a legnagyobb európai emlősállat, melynek az emberen kívül nincs természetes ellensége.
 
Egészségük és jó kondíciójuk megőrzéséhez a medvéknek naponta 15 kg élelmet kell elfogyasztaniuk. Ez a közhiedelemmel ellentétben nem húsból, hanem elsősorban gyümölcsből és zöldségekből áll. Állati eredetű táplálékkal hetente egyszer egészítik ki az étrendjüket.
 

 

 

Szólj hozzá!

Elkészült új honlapunk!

2010.02.12. 10:15 vadaspark

Az év elején elkészült új honlapunk, ami sokkal színesebb és interaktívabb, mint a korábbi volt. A feltöltött rengeteg képen keresztül az érdeklődők betekintést nyerhetnek a park életébe, valamint elmondhatják véleményüket a vendégkönyvben is. Hamarosan, gyermekeknek szóló külön oldal is elérhető lesz.   A honlap tervezést teljes arculatváltás előzte meg. A korábbi logónkat egy modernebb, színesebb váltotta fel. Reméljük a  megújult honlap révén, sikerül teljes körű információval szolgálni a Vadaspark életéről. Igyekszünk valamennyi hírt, újdonságoz azonnal megosztani azokkal, akik oldalunkat gyakran felkeresik.

Szólj hozzá!

Témanap a Budakeszi Vadasparkban.

2010.02.11. 11:00 vadaspark


 

 

 

 

 

 

 A Budakeszi Vadasparknak nem minden napi lehetősége, hogy a városi gyerekek előtt egy egészen más világot tud megnyitni. Az erdő világát. Az erdőn belül pedig az erdő kisebb és nagyobb méretű lakóit az állatbemutatónkon keresztül megismertessük a gyerekekkel. Budapest közelségének köszönhetően az itt lévő iskoláknak fantasztikus apropó, ha egy napos programokat szervezünk. Ezzel megkíméljük az iskolákat a szállás és élelem költségeitől, és külön buszt sem kell bérelniük, mert a Vadaspark tömegközlekedéssel  és egy kis sétával könnyedén megközelíthető. A témanapokat a kerettanterv alapján alakítottuk ki, segítve ezzel a pedagógusok mindennapi munkáját. A valóság bemutatásával jobban megjegyzik a diákok a tananyagot. A tanítás- tanulás folyamata is kicsit lazább, arra viszont fokozott figyelmet kell fordítanunk, hogy a diákok megjegyezzék, elmélyítsék a tananyagot.

További információk és bejelentkezés: Mészárosné Kiss Boglárka, 06-20/399-7015, e-mail: kiss.boglarka@pprt.hu

Szólj hozzá!

Befejeződött a medve kifutó építési munkálata és így február elsején birtokba vehették a medvék új lakhelyüket.

2010.02.03. 09:36 vadaspark

Vackor, a lány medve 2008-ban született, míg Móric, a fiú medve 2005-ben. A medvék a Veresegyházi medveotthonból kerültek Budakeszire és várhatóan a látogatók kedvencei lesznek a park új lakói.  Az új medvekifutó kialakításához le kellett bontatnunk a helyén található régebbi karámunkat, hogy biztonságtechnikailag és esztétikailag is megfelelő helyet tudjunk biztosítani az új lakóink számára. Ezzel január vágére elkészültünk. Hamarosan a medvék egy farkas családdal fognak osztozkodni tágas kifutójukon, ám a február elejei rendkívüli hóhelyzet miatt a farkasok beköltözése még várat magára. Aggodalomra nincs ok, összeszokott társaságról van szó. A medvék megérkezésük után még néhány napig el vannak zárva a látogatók elől, hogy megszokják új helyüket, ám február 5-től megtekinthetőek kifutójukban.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hétvégi

Medvekifutó épül a Budakeszi Vadasparkban.

2010.02.03. 08:50 vadaspark

 

Az elmúlt napokban a látogatók elől le kellett zárnunk egy útszakaszt, mert megkezdődtek a medvekarám építési munkálatok. Az új medvekifutó kialakításához le kellett bontatnunk a helyén található régebbi karámunkat, hogy biztonságtechnikailag és esztétikailag is megfelelő helyet tudjunk biztosítani az új lakóink számára. Számításaink és reményeink szerint december végére megérkezik hozzánk a két barnamedve. A medvék a Veresegyházi Medveotthonból jönnek hozzánk három farkas társaságában. A medvék és a farkasok egy kifutóban lesznek elhelyezve, hiszen összeszokott állatokról van szó. Nagy szeretettel várjuk az új lakóinkat és természetesen a kedves látogatókat is.

 

Szólj hozzá!

Az elmúlt két hét alatt négy kis bárány látta meg a napvilágot a Budakeszi Vadasparkban és nagyjából egy hónap múlva várható a kis kecskék születése.

2010.02.02. 15:52 vadaspark

A cikta juhok a Vadaspark területéhez tartozó parasztudvarban élnek. A cikta az egyik legritkább juhfajta a világon, egyike védett háziállatainknak. A négy bárány egy kostól származik, mindegyik szép és egészséges. A büszke anyukák és kicsinyeik még el vannak különítve a többi birkától, ám hamarosan birtokba vehetik teljes karámjuk területét. Szeptemberben a meglévő három kecske mellé további öt kecske érkezett a parasztudvarba. A kecskéknél nem ritka az ikerellés sem. Szeretettel várjuk a hamarosan születendő jövevények érkezését és természetesen a kedves látogatókat is.

Szólj hozzá!

Decemberben élő betlehem várja a Budakeszi Vadasparkba látogatókat, valamint eljön hozzánk a Mikulás is.

2010.02.02. 12:59 vadaspark

 

Az év utolsó hónapja sem marad esemény nélkül a Budakeszi Vadaspark életében. Advent első vasárnapjától élő betlehemmel várjuk kedves látogatóinkat, ahol többek közt Lujzi a szamár és Bebe a birka is számít a gyerekek simogatására. A betlehem a főbejárat oldalában kerül felállításra, amit terveink szerint minden héten új elemekkel tovább szépítünk.
 December 5-én és 6-án ellátogat hozzánk a Mikulás, aki apró ajándékokkal és játékos feladatokkal kedveskedik majd a gyerekeknek. A Mikulás az állatsimogató mellet várja majd az érdeklődőket. Természetesen nem csak a Mikulás, hanem az állatsimogató lakói továbbra is (10:00 és 12:00 között, valamint 13:00 és 15:00 között) várják a látogatókat.

Szólj hozzá!

Egyedi ajándék ötlet, amivel nem csak a megajándékozottnak szerez örömet, hanem a Budakeszi Vadaspark lakóinak is.

2010.02.02. 11:24 vadaspark

 

 

Bármely állat örökbefogadása esetén igény szerint karácsonyi Zöld Diplomát állítunk ki, ezen kívül a nevelőszülő neve felkerül a Park területén elhelyezett örökbefogadási táblánkra. Az örökbefogadás egy évig érvényes és a minimális támogatási összeg 5.000 Ft. A díj befizethető a helyszínen, valamint átutalással is lehetséges. Amennyiben nyitvatartási időben felkeresi a parkunkat, akkor lehetőség van a Zöld Diploma azonnali elkészítésére, valamit elvitelére. Természetesen a park egész évben várja a kedves látogatókat, valamint emellett a nevelőszülők számára minden évben egy alkalommal, rendszerint tavasszal, nevelőszülő találkozót szervezünk, amikor alkalom nyílik az örökbefogadott kedvenc meglátogatására. A rendezvényre a nevelőszülőn kívül egy fő díjmentes belépését biztosítjuk.

 

Szólj hozzá!

Állatok világnapja

2009.09.30. 18:42 vadaspark

Az állatok világnapját 1931-óta tartják meg világszerte azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a vadon élő állatok pusztulására és az állatok védelmének szükségességére.
Eredeti időpontja október 4-e, Assisi Szent Ferenc halálának évfordulója. A Budakeszi Vadasparkban 2009. október 3-án, szombaton, 10-15 óráig kerül megrendezésre az Állatok Világnapja. Olyan szakembereket hívtunk meg a vadasparkba, akik hivatásuknak tekintik az állatok védelmét. A látogatók megismerkedhetnek egy madárgyűrűző munkájával és bepillanthatnak állatmentő szervezetek mindennapjaiba. Munka közben láthatnak egy szarvasgomba kereső kutyát. 14:00 órától másfél órás bemutató során a városi élethez csodálatosan alkalmazkodott állatokról lesz szó, akik be is mutatják tudásukat a közönségnek.

Szólj hozzá!

Címkék: program állatok világnapja hétvégi

Aranyos, de harapós

2009.09.15. 20:19 vadaspark

Egyik legnagyobb problémánk a Vadasparkban, hogy látogatóink a kordonok és kiírások ellenére odamennek a ketrecekhez és benyúlnak az állatokhoz, vagy próbálnak mindenféle (gyakran állataink számára veszélyes) ételt adni nekik. Egyik ilyen édes kis szeretetreméltó kedvenc a mosómedve. Nagyon aranyosak és szeretnek ketrecük rácsa mellett pózolni. A kedves, vicces kis pofájuk viszont csúnya sebeket okozó fogsort takar, így senkinek sem ajánlott a rácson keresztül etetni, simogatni őket. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

A másik, ugyancsak tündéri állatunk az aranysakál. Egyikük fel is ugrik a rács mellé, kedvesen nyüszög, de mielőtt valaki elérzékenyülne és benyúlna, hogy megsimogassa, gondolkozzon el azon, hogy nem véletlenül VADASparknak hívják az intézményt. Bár állataink többsége emberek mellett nőtt fel, mégis megvannak vadállati ösztöneik. Gondozóikat minden nap látják, tőlük kapják az ételt, bennük bíznak. Egy gondozó látja az állat mozdulataiból, hogy mit fog reagálni. A látogatók viszont, akik nem szakemberek és teljesen idegenek az állatok számára, nem veszik észre az apró jeleket. A sakálok, a mosómedvék, a görények, a vaddisznók, a szarvasbika, és még sorolhatnám, nem véletlenül nem simogathatók. Nem azért zárjuk be őket és emelünk kordonokat, teszünk ki lépten-nyomon tiltó táblákat, mert meg akarjuk valamitől fosztani a látogatókat. Ezek az állatok veszélyesek, komoly sérüléseket okozhatnak. Szeresse inkább mindenki tisztes távolságból őket és készítsen róluk sok szép fényképet! Simogatni való is van bőven a Budakeszi Vadasparkban, erre a célra szolgál állatsimogatónk, ahol szelíd őz, dámszarvas és muflon is simogatható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: mosómedve sakál vadaspark vadállat

Szarvasbőgés

2009.09.05. 22:36 vadaspark

Szeptember a szarvasbőgés hónapja - mi másról is írhatnék?

Amikor a gímszarvasok párzási időszaka elkezdődik, különösen az alkonyati és esti órákban az erdőkben messzire hangzik, a völgyekben hömpölyög, visszhangzik a zengő szarvasbőgés. 

Mi is történik ilyenkor, mi is az a szarvasbőgés? 
Röviden: a háremüket őrző bikák riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából bőgnek.
Kicsit szakszerűbben: az ivarérett gímbikák ebben az időszakban néhány ivarérett  nőivarú egyedet – ünőt és tehenet – terelnek kisebb csapatba, így alakítják ki az úgynevezett háremet. Fizikai erejüket fitogtatva törekednek a bikák arra, hogy az általuk őrzött hárem kizárólagos urai maradjanak. Amíg minden nőivarú egyedet meg nem termékenyít, a bika a hárem körül marad, éberen vigyázza, hogy másik bika ne juthasson háreme közelébe. Ha másik, háremet alakítani még nem tudó bika közelít, ezt észlelve a hárembika először hanggal figyelmezteti a távolmaradásra, ha ez eredménytelen, akkor megverekszenek a hárem birtoklásáért. Amelyik bika a "harcban" elfárad, az megfutamodik, és a párzási időszak végéig folytatja más háremek felkeresését. Az ilyen gyengébb, megfutamított, háremtől elkergetett, de ivarérett bikákat nevezik viselkedésük miatt „kereső” bikáknak. Ezt a viselkedést a gímbikára jellemző hangadás kíséri, más hangot hallat az imponálni akaró, mást a kereső, mást a háremvédő, fajtársait riasztó bika. Kialakul a jellegzetes hangorkán, a több szólamú, hangerejű szarvasbőgés. A természet őserejének ez a máshoz nem hasonlítható hangjelensége, az emberben áhitatot, borzongást vált ki. Nem véletlen hogy a vadászírók ebben az időszakban az erdőt a természet templomának nevezik, a gímbika hangját pedig orgonaszóhoz hasonlítják.
Szerencsés esetben hallani lehet az egymásnak feszülő, verekedő bikák agancsainak csattogását is.

Hihetetlen élmény elmélyülni a természet ezen ritka jelenségének hallgatásában. A szarvasbőgést őseink is ugyanígy hallották, évente ugyanebben az időszakban! A természetnek olyan ritka jelensége ez, amely évmilliók óta nem változott!

 

Aki Budapest környékén él és nem tud elmenni az ország híres gímszarvasos tájaira szarvasbőgést hallgatni, az látogasson el a Budakeszi Vadasparkba, ahol szeptemberben péntek és szombat esténként szarvasbőgés hallgató túrák indulnak!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szarvas gímszarvas szarvasbőgés

Aranysakál kölykök

2009.08.28. 11:57 vadaspark

Nem volt nehéz dolog kiválasztani, melyik állatfaj legyen a Budakeszi Vadaspark lakói közül az első, amit bemutatok.

Új kedvenceink és mindennapjaink bearanyozói a Szegedi Vadasparkból nemrég érkezett aranysakál kölykök.
Féléves testvérpár, egy fiú és egy lány. Emberközelben nőttek fel, így pont olyan kedvesek és játékosak, mint a kiskutyák. Imádnak rosszalkodni, gondozók cipőjét, nadrágját marcangolni és minden érdekli őket, amit csak meglátnak.
Nevet most keresünk nekik. Javaslatokat a Budakeszi Vadasparkban gyűjtjük szeptember végéig.

Valóságban látni őket az igazi élmény, de íme néhány kép, ami ízelítőnek megteszi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 szimatolás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 mindent harapdálnak, ami kéznél van :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ketten együtt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 hempergés közben

Aki látni szeretné őket, vagy névjavaslatot tenni, az látogasson el a Budakeszi Vadasparkba!

 


 

Szólj hozzá!

Címkék: budakeszi vadaspark aranysakál vadonélő állatok