HTML

Vadaspark

Blogom célja a Budakeszi Vadaspark lakóinak életén keresztül megismertetni minden kedves olvasóval a hazai vadvilágot.

Lássuk a medvét!

2010.02.20. 09:24 vadaspark

 

Február elején két medve, Vackor és Móric érkezett a Budakeszi Vadasparkba. Az új kifutót február 17.-én ünnepélyes keretek között adta át a közönségnek a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Vadaspark vezetősége. A medvéket és a későbbiekben ugyanide érkező öttagú farkas falkát bemutató terület várhatóan a 30 éves intézmény új vonzereje lesz.
 
Lássuk a medvét! A felszólítás nem csak azért aktuális, mert a néphagyomány szerint február 2-a az a nap, amikor a barlangjából előjövő medve, ha saját árnyékát meglátva visszabújik, akkor még 40 napig tart a hideg. Sokkal inkább azért, mivel ehhez az időszakhoz igazítva mutatjuk be legújabb látványosságunkat: a medvekifutót.
 
 
„Az idén immár 31. évébe lépő Vadaspark fő célkitűzése, hogy az Európában honos állatfajokat természetes közegükben mutassa be az érdeklődők számára. 35 állatfaj mintegy 150 egyede között mostantól testközelből megfigyelhető a barnamedve is. Ez az előrelépés is jól példázza a Budakeszi Vadaspark elmúlt évben kezdődött folyamatos, tudatos fejlesztését” – mondta Zambó Péter, a Vadasparkot üzemeltető Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az új medvekifutó ünnepélyes átadásán.
 
A medvekifutó építése a tavalyi év végén kezdődött el. Egyrészt szükség volt egy olyan terület kialakítására, mely az állatok számára kényelmes és otthonos megoldást jelent, másrészt gondoskodni kellett a látogatók és az állatok biztonságáról is. Ez utóbbit szolgálja többek között a 3 méter magas, ún. kiugrás gátlóval felszerelt kerítés, és az annak belső oldalán elhelyezett villanypásztor. Nem meglepő ez az aprólékos biztonsági rendszer, ha figyelembe vesszük, hogy Vackor a 2 éves, fiatal nőstény mackó testsúlya 140 kg, míg Móric, az 5 éves hím medve 310 kg-ot nyom. A medvék nagy testsúlyához pedig hasonlóan nagy testi erő társul. A barnamedve egyébként európai viszonylatban bátran nevezhető az állatok királyának, hiszen a legnagyobb európai emlősállat, melynek az emberen kívül nincs természetes ellensége.
 
Egészségük és jó kondíciójuk megőrzéséhez a medvéknek naponta 15 kg élelmet kell elfogyasztaniuk. Ez a közhiedelemmel ellentétben nem húsból, hanem elsősorban gyümölcsből és zöldségekből áll. Állati eredetű táplálékkal hetente egyszer egészítik ki az étrendjüket.
 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://vadaspark.blog.hu/api/trackback/id/tr291775250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.